سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانشجویان ورودی 85 زمین شناسی خواف
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
درباره وبلاگ


 

مقدمه:

اگرچه در پاره‎ای از گزارش‎های موجود، کواترنری را «دورانی» از تاریخ زمین دانسته‎اند، ولی بر اساس مصوبه 1989 انجمن بین‎المللی علوم زمین IUGSچیزی به نام دوران چهارم زمین‎شناسی وجود ندارد و کواترنری سیستمی از دوران سوم است که به دو زیرسیستم پلیستوسن و هولوسن تقسیم می‎شود و لذا استفاده از واژه دوران چهارم نادرست است. 
با وجود گستردگی و تنوع زیاد، دانسته‎های ما از زمین‎شناسی کواترنری ایران بسیار اندک است در حالی که امروزه زمین‎شناسی کواترنری یکی از شاخه‎های بنیادی علوم زمین است تا بتواند به پرسش‎های موجود در باره مناطق شهری، صنعتی، رویدادهای طبیعی، ایجاد سازه‎های بزرگ، لرزه‎زمین‎ساخت ایران و 000 پاسخ دهد.

مقدمه:

اگرچه در پاره‎ای از گزارش‎های موجود، کواترنری را «دورانی» از تاریخ زمین دانسته‎اند، ولی بر اساس مصوبه 1989 انجمن بین‎المللی علوم زمین IUGSچیزی به نام دوران چهارم زمین‎شناسی وجود ندارد و کواترنری سیستمی از دوران سوم است که به دو زیرسیستم پلیستوسن و هولوسن تقسیم می‎شود و لذا استفاده از واژه دوران چهارم نادرست است. 
با وجود گستردگی و تنوع زیاد، دانسته‎های ما از زمین‎شناسی کواترنری ایران بسیار اندک است در حالی که امروزه زمین‎شناسی کواترنری یکی از شاخه‎های بنیادی علوم زمین است تا بتواند به پرسش‎های موجود در باره مناطق شهری، صنعتی، رویدادهای طبیعی، ایجاد سازه‎های بزرگ، لرزه‎زمین‎ساخت ایران و 000 پاسخ دهد.

در زمین‎شناسی ایران، به طور معمول سنگ‎ها و نهشته‎های پس از سازندهای کنگلومرایی پلیوسن – پلیستوسن (هزاردره، بختیاری) را به سن کواترنری دانسته‎اند که به طور دگرشیب (به جز در سواحل جنوبی دریای خزر) سنگ‎های کهن‎تر را می‎پوشاند و در بین آنها، نهشته‎های آبرفتی – کوهپایه‎ای، بادی و صحرایی – کویری بیشترین سهم را دارند. به همین‎رو، این باور وجود دارد که به دنبال رخداد زمین‎ساختی آلپ پایانی، سرزمین ایران از آب خارج و ریخت‎شناسی کنونی آن شکل گرفته است که از جمله نتایج آن، آغاز چرخه‎های فرسایشی است که از آن زمان تاکنون بر پوسته ایران تحمیل شده است. گفتنی است در برخی پهنه‎های ساختاری – رسوبی ایران ، مانند بلندی‎های کپه‎داغ، کوه‎های خاور ایران و حتی پهنه‎های وسیعی از البرز و ایران مرکزی آغاز پدیده‎های فرسایشی بسیار کهن‎تر از کواترنری است که در انجام آن، رخداد زمین‎ساختی پیرنئن نقش بنیادی‎تری داشته است. افزون بر ردیف‎های تخریبی انباشته شده در محیط‎های قاره‎ای، دریاچه‎ای و دریایی، تکاپوهای ماگمایی دوره کواترنری سنگ‎های آذرین این زمان را به وجود آورده‎اند. با توجه به عواملی مانند محیط رسوبگذاری ، خاستگاه، چگونگی فرآیندهای هوازدگی و فرسایش ، سنگ‎های کواترنری ایران را می‎توان از انواع زیر دانست.

نهشته‎های آبرفتی کواترنری

در بین نهشته‎های کواترنری، نهشته‎های آبرفتی بیشترین سهم را دارند . اینها مواد فرسایشی هستند که از دامنه ارتفاعات تا نواحی پست دشت‎‏ها گسترده‎اند و با دور شدن از ارتفاعات، درشتی دانه‎ها کاهش می‎یابد. به همین دلیل، به نام‎های مختلف دشت، هامون، جلگه،کفه، تگو، دَغ و شخ نامیده شده‎اند (نبوی، 1355). نهشته‎های آبرفتی ایران، با وجود گستردگی بسیار زیاد، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته‎اند. نهشته‎های آبرفتی کواترنری منطقه تهران بیش از دیگر نقاط مطالعه شده‎ و اغلب به عنوان الگویی برای دیگر نقاط استناد می‎شوند. دراطراف تهران، نهشته‎های آبرفتی کواترنری نهشته‎های رودخانه‎ای – سیلابی هستند که به دنبال چرخه‎های فرسایشی پلیوسن – پلیستوسن (سازند هزاردره) انباشته شده‎اند. به همین‎رو، از نظر خاستگاه ویژگی‎های یکسان دارند ولی تناوب چرخه‎های پرباران و سال‎های کم باران و حتی رخدادهای زمین‎ساختی بر چند و چون آبرفت‎ها اثرگذار بوده به همین‎رو به ویژه به دلیل ناپیوستگی‎های رسوبی، آبرفت‎های کواترنری تهران به چند واحد سنگی تقسیم شده‎اند. 
سازند کهریزک که در گذشته به نام سری B (ریبن، 1955) و امروزه گاهی سازند شمال تهران (پدرامی، 1370) و یا سازند آبرفتی ناهمگن شمال تهران (بربریان، 1371) نامیده می‎شود، کهن‎ترین آبرفت‎ سیلابی کواترنری (ویلافرانشین) تهران است که در کوهپایه‎های تهران (باغ فیض، شهرک غرب، دانشگاه بهشتی و 000) دانه‎درشت و در جنوب تهران (ری – کهریزک)، دانه‎ریز است. در همه جا، سازند کهریزک به طور دگرشیب بر روی سازند هزاردره و در زیر سازند آبرفتی تهران قرار دارد و مهم‎ترین ویژگی‎های آن، به شرح زیر است:

 

ارتباط دگرشیب با سازند هزاردره

شیب ملایم تا حدود 15 درجه

ضخامت کم (10 متر در برش الگو تا 50 متر)

ناهمگن بودن اندازه قلوهها (از بلوک تا رُس)

نامتجانس بودن جنس قلوهها

وجود غشای آهکی پیرامون قلوهها

سیمای سُرخرنگ معرف مناطق نیمهخشک

تخلخل و تراوایی زیاد

سازند کهریزک، به واقع مجموعه‎ای از مخروط افکنه‎های کوه‎های البرز است که ستبرای آن به سمت جنوب کم می‎شود. وجود قطعه سنگ‎های بزرگ و به شدت فرسوده در قسمت پایینی این سازند را ریبن (1966)، نشانه‎ای از حمل یخچالی دانسته است. در این سازند، لایه‎های چندی از خاک قدیمی و شبه ‎لاتریتی نیز دیده می‎شود که ممکن است نشان دهنده دگرگونی آب و هوا و اثر هوای گرم‎تر باشد (بربریان، 1371).

سازند آبرفتی تهران : (سری D)، از نوع رسوبات مخروط افکنه‎ای، سیلابی، جور نشده و حاصل هوازدگی و نهشت دوباره آبرفت‎های قدیمی‎تر به ویژه سازند کهریزک است که به دلیل داشتن ابزار انسانی پیش از تاریخ، ریبن (1955) آنها را متعلق به دوره پارینه سنگی می‎داند. نبوی (1355)، بر اساس سن مطلق روش کربن 14 سن لایه‎های آغازی آبرفت تهران را حدود 50000 سال و سن قسمت بالایی آن را حدود 7000 سال می‎داند. ویتا فینزی (1969)، در پایین این آبرفت‎ها، تیغه‎های سنگی از نوع Baradostian (38000 تا 29000 سال پیش) را یافته و لذا نتیجه گرفته که رسوبگذاری این سازند از 50000 سال پیش آغاز و حدود 10000 یا 4000 سال پیش به پایان رسیده است. این آبرفت‎ها به تقریب افقی و رسوبات مناطق نیمه‎خشک‎اند و جنس آن از ابتدا تا انتهای دشت متفاوت است ولی از نظر دانه‎بندی، نسبت به سازند کهریزک،‌نظم بیشتری دارند. مخروط افکنه‎های کرج و جاجرود بخشی از سازند آبرفتی تهران‎ هستند که به داشتن آبخوان‎ غنی شاخص می‎باشند. 
در غرب ایوانکی، بر روی سازند آبرفتی تهران، بیش از ده متر سیلت‎های نرم به رنگ کرم تا قهوه‎ای تیره و خاکستری، قلوه سنگ وجود دارد که ویتا فینزی (1969) آنها را «سازند آبرفتی خرم‎دره» نامگذاری کرده است. در این نهشته‎ها مقادیر زیادی استخوان، لایه‎های زغالی چوب و سفال پیدا شده و سن‎سنجی قسمت زیرین آنها، به روش کربن 14، معرف 105 ± 3300 سال پیش است. 
«آبرفت کنونی» جوان‎ترین آبرفت‎های کواترنری تهران است که از نوع رسوبات منفصل بستر رودها، مسیل‎ها و یا سطح رویی آبرفت‎های قدیمی است به همین‎رو گسترش و ضخامت محدودی دارند. 
در پهنــه مکــران ، ویتـا فینـــزی (1979)، نهشته‎های آبرفتـــی کواترنری را به دو واحـد جــداگانه به نـام «آبرفت سدیچ» (در زیر) و «سازند میناب» (در رو) تقسیم کرده است. آبرفت سدیچ، با 24 متر ستبرا، شامل ماسه و ماسه‎های قلوه‎ای در زیر و نهشته‎های دانه‎درشت کنگلومرایی در بالاست. آبرفت میناب ضخامت ناچیزی (5 متر) از سیلت و ماسه با لایه‎بندی خوب است. یکی از واحدهای چهره‎ساز کواترنری مکران «پادگانه‎های دریایی» است که در ترازهای گوناگون قرار دارند و گاهی توالی آنها به بخش‎های ساحلی مکران، ریخت‎شناسی پلکانی می‎دهد. قرارگیری پادگانه‎های دریایی در ترازهای گوناگون، نشانه بالا آمدن زمین، حرکت‎های جوان و پویایی مکران است.

 




موضوع مطلب : کواترنر در ایران

سه شنبه 91 خرداد 23 :: 5:55 عصر

لوگو

آمار وبلاگ
  • بازدید امروز: 4
  • بازدید دیروز: 50
  • کل بازدیدها: 499916
امکانات جانبی



به سایت ما خوش آمدید
نام و نام خانوادگی      
آدرس ایمیل      
کلیه حقوق این وبلاگ برای دانشجویان ورودی 85 زمین شناسی خواف محفوظ است