سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانشجویان ورودی 85 زمین شناسی خواف
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
درباره وبلاگ


مقدمه

در ایران همانند دیگر نقاط جهان، سنوزوییک از 65 میلیون سال پیش و پس از رخداد کوهزایی جهانی لارامین آغاز شده است و شامل دو دوره ترشیری و کواترنری است. جدا از رویداد زمین‎ساختی و تحولات ژئودینامیکی، از نگاه زیستی نیز مرز مزوزوییک و سنوزوییک با ناپدید شدن خزندگان بزرگ، آمونیت‎ها، بلمنیت‎ها و بسیاری از موجودات ذره‎بینی مشخص می‎شود. 
رخداد لارامین یکی از رویداد‎های زمین‎ساختی اثر‎گذار بر زمین‎شناسی ایران است که در اثر آن ضمن به هم‎رسیدن صفحه‎های جدا مانده و بسته شدن زمیندرز‎ کهن (به جز مکران) حوضه‎های رسوبی مستقل سنوزوییک ایران شکل گرفته‎اند.

مقدمه

در ایران همانند دیگر نقاط جهان، سنوزوییک از 65 میلیون سال پیش و پس از رخداد کوهزایی جهانی لارامین آغاز شده است و شامل دو دوره ترشیری و کواترنری است. جدا از رویداد زمین‎ساختی و تحولات ژئودینامیکی، از نگاه زیستی نیز مرز مزوزوییک و سنوزوییک با ناپدید شدن خزندگان بزرگ، آمونیت‎ها، بلمنیت‎ها و بسیاری از موجودات ذره‎بینی مشخص می‎شود. 
رخداد لارامین یکی از رویداد‎های زمین‎ساختی اثر‎گذار بر زمین‎شناسی ایران است که در اثر آن ضمن به هم‎رسیدن صفحه‎های جدا مانده و بسته شدن زمیندرز‎ کهن (به جز مکران) حوضه‎های رسوبی مستقل سنوزوییک ایران شکل گرفته‎اند. 
در 
البرز، رخداد لارامین سبب شده است تا دامنه شمالی از دامنه جنوبی جدا شود به همین رو نهشته‎های سنوزوییک بخش شمالی ایران در دو حوضه رسوبی مستقل انباشته شده‎اند. در بخش شمالی البرز،کهن‎ترین نهشته‎های سنوزوییک، ردیف‎های دریایی میوسن هستند که رخساره پاراتتیس دارند و نشانگر پیش‎روی دریایی میوسن پس از یک دوره خروج طولانی است. شرایط دریایی میوسن البرز شمالی، کم و بیش تا زمان کواترترنری ادامه داشته است. در بخش جنوبی البرز، پس از دوره‎های فرسایشی و انباشت آواری‎های پالئوسن (کنگلومرای فجن) زمین با دریای کم ژرفایی پوشیده شده که محل مناسبی برای ته‎نشست سنگ‎آهک‎های نومولیت‎دار ائـوسن پیشین، (سازند زیارت)، و توفیت‎هــای سبز ائوسن میانـی ( سازند کرج) بوده است. در مرز ائوسن – الیگوسن، رخداد زمین‎ساختی پیرنئن موجب خروج گسترده البرز جنوبی شده است به همین‎رو سنگ‎های الیگوسن و حتی نئوژن البرز جنوبی گسترش بسیار محدود دارند و اغلب ردیف‎های انباشته شده در حوضچه‎های بین کوهی با شرایط اکسیدی هستند. رخداد زمین‎ساختی مرز میوسن – پلیوسن (فاز آتیکن) ضمن اثر‎گذاری بر فراخاست و مورفوتکتونیک البرز، سبب شده تا نهشته‎های پلیوسن البرز انباشته‎های کنگلومرایی (سازند هزار دره) باشند که در کوهپایه‎های جنوبی البرز به ویژه در حد فاصل قزوین تا سمنان رخنمون دارند. همانند زمان پلیوسن، در زمان کواترنری نیز شرایط رسوبی البرز جنوبی از نوع رودخانه‎ای سیلابی است که حاصل آن فرسایش شدید بلندی‎ها و پر شدن سریع گودی‎ها است.
   

در ایران مرکری
 ، بیشتر سنگ‎های پالئوسن انباشته‎های کنگلومرایی حاصل از چرخه‎های فرسایشی رخداد لارامین هستند. سنگ‎های ائوسن گاهی نشانگر تکاپوهای آتشفشانی و گاهی انباشته‎های فلیش گونه‎اند که در حاشیه قاره‎ها انباشته شده‎اند. عملکرد رخداد پیرنئن موجب برقراری محیط‎های اکسیدی – قاره‎ای محدود شده به همین‎رو سنگ‎های الیگوسن ایران مرکزی گسترش محدود دارند و بیشتر از نوع مارن – سنگ ماسه و کنگلومرا هستند (سازند سرخ پایینی) که رنگ سرخ دارند. پس از رخداد پیرنئن ، در اواخر الیگوسن بخش غربی ایران مرکزی (قم، ماکو، آذربایجان، تفرش، کاشان 000) با دریای پیشرونده الیگوسن - میوسن پوشیده شده است. سنگ‎های این دریای پیش‎رونده کربنات‎های سکویی نوع رمپ‎اند (سازند قم) که در محیط‎های کم‎ژرفا انباشته شده‎اند و نشان می‎دهند که در این زمان (الیگوسن – میوسن ) قسمت‎های باختری ایران مرکزی زیر دریای پیشرونده‎ای بوده است که به احتمال از زاگرس به این ناحیه آمده است. سنگ‎های نئوژن ایران مرکزی انباشته‎های قاره‎ای – اکسیدی هستند و نشانگر آنند که از میوسن پیشین، با پسروی دریا، محیط‎های قاره‎ای حاکم شده که تا زمان پلیوسن و حتی کواترنر ادامه یافته است. 



لیتواستراتیگرافی

در پهنه زاگرس سنگ‎های پالئوژن به سه رخساره ساحلی (سازند ساچون)، سکویی (سازند جهرم) و ژرف (سازنده پابده) هستند که نشانگر شرایط و ژرفای متفاوت محیط رسوبگذاری پالئوژن زاگرس می‎باشند. در ائوسن میانی، در اثر رخداد پیرنئن، دریا از نواحی ساحلی و سکویی پس نشسته در حالی که در تراف‎ها رخساره‎های ژرف سازند پابده به انباشت خود ادامه می‎داده‎اند. سنگ‎های الیگوسن – میوسن پیشین زاگرس، حتی در نواحی سکویی، کربنات‎های کم ژرفا است (سازند آسماری) که به بازگشت دوباره دریا و پوشیده شدن نواحی سکویی اشاره دارد. ردیف‎های میوسن پیشین – پلیوسن زاگرس (گروه فارس) معرف انباشتگی رسوب‎های همزمان با کوهزایی هستند که در یک دریای پسرونده به سمت جنوب باختری ته نشست شده‎اند. خروج گسترده زمین در زمان پلیوسن سبب شده تا پسروی دریای نئوژن، در زمان پلیوسن در بیشترین مقدار باشد به همین رو سنگ‎های پلیوسن زاگرس انباشته‎های کنگلومرایی (سازند بختیاری) هستند. 

زمین ساخت

در شمال شرقی ایران (کپه داغ) در آغاز سنوزوییک، رخداد لارامین همچنان سبب پسروی دریا و انباشت نهشته‎های قاره‎ای پالئوسن (سازند پسته لیق) شده است. ولی، از اواخر پالئوسن به طور محلی (سازند چهل کمان) و از ابتدای ائوسن به طور سراسری محیط دریایی سازند خانگیران برقرار شده است. در مرز تقریبی ائوسن – الیگوسن، عملکرد رخداد پیرنئن سبب خروج گسترده و پس نشست دریا برای همیشه از کپه داغ گردیده به همین رو سنگ‎های نئوژن این ناحیه، ته نشست قاره‎ای – اکسیدی هستند که گسترش بسیار محدود دارند.

در کوه‎های شرق ایران، پس از رخداد لارامین، حوضه‎های فلیشی شکل گرفته‎اند که تا زمان ائوسن میانی دوام داشته‎اند ولی در این زمان در اثر برخورد نهایی صفحه‎های لوت و افغان، دریا به طور گسترده و برای همیشه به سمت جنوب پسروی کرده است. در حوضه مکران، نهشته‎های پالئوسن به رخساره‎های گوناگون خشکی، دریایی کم ژرفا و دریایی ژرف‎اند که به ویژه انواع ژرف آنها با پوسته‎های اقیانوسی همراه‎اند و بخشی از آمیزه‎های رنگین مکران را تشکیل می‎دهند. شرایط و ژرفای دریای ائوسن مکران تغییرات زیاد داشته است به همین لحاظ واحدهای سنگ‎چینه‎ای ائوسن به رخساره و نام‎های گوناگون‎اند که گاهی با سنگ‎های پالئوسن و گاهی با سنگ‎های الیگوسن پیوند دارند. نهشته‎های الیگوسن مکرانرخساره شیلی
 – ماسه‎ای فلیش‎گونه (واحد انگوران) دارند که پس از رخداد الیگوسن میانی (رویداد ساوین) ته نشست شده‎اند و رسوبگذاری آنها تا میوسن ادامه داشته است. نهشته‎های میوسن بالایی مکران، رسوب‎های مارنی ژیپس‎دار، سنگ ماسه، شیل و کنگلومرا است که به نام گروه و یا واحد مکران نامگذاری شده‎اند. تغییرات محلی رخساره‎ها سبب شده تا گاهی برای ردیف‎های میوسن بالایی- پلیوسن مکران از نام‎هایی همچون کنگلومرای پالمی و یا واحد تاهتون استفاده شود. جدا از سنگ ماسه‎های سست کم‎سیمان، بخشی از انباشته‎های پلیوسن مکران کنگلومرایی با قطعات بزرگ است که گاهی واحد نهنگ و گاهی کنگلومرای تلخاب نام دارند. 
نهشته‎های کواترنری ایران، به طور عمده رودخانه‎ای – سیلابی هستند که پهنه‎های آبرفتی جوان را می‎سازند. با وجود این در حوضه و حاشیه 
خزر، نهشته‎های کواترنری دریایی است. در ضمن، در پاره‎ای نقاط ایران سنگ‎های کواترنری از نوع روانه‎های بازالتی، پادگانه‎های دریایی، نهشته‎های بادی و رسوب‎های کویری است. 
جدا از انباشته‎‎های رسوبی، در نتیجه فشارش و تنش‎های وابسته به دو رخداد کوهزایی آلپ میانی و پایانی، بخشی از سنگ‎های سنوزوییک ایران معرف تکاپوهای ماگمایی هستند که به صورت روانه‎ها و خاکسترهای آتشفشانی و یا توده‎های نفوذی، به ویژه در صفحه ایران رخنمون دارند. فراوانی سنگ‎های 
ماگمایی سنوزوییک به اندازه‎ای است که از این دوران به عنوان «دوران ماگماتیسم» ایران یاد می‎شود که گاهی، به ویژه در زمان ترشیری، تکاپوهای آتشفشانی همراه با فلززایی است به همین رو از ترشیری ایران به عنـوان « دوره فلزی» نیز یاد می‎شود.




موضوع مطلب : سنوزوییک در ایران

سه شنبه 91 خرداد 23 :: 5:52 عصر

لوگو

آمار وبلاگ
  • بازدید امروز: 128
  • بازدید دیروز: 1593
  • کل بازدیدها: 501633
امکانات جانبی



به سایت ما خوش آمدید
نام و نام خانوادگی      
آدرس ایمیل      
کلیه حقوق این وبلاگ برای دانشجویان ورودی 85 زمین شناسی خواف محفوظ است