دانشجویان ورودی 85 زمین شناسی خواف مقدمه « مکران » شامل کوههای خاوری – باختری است که از سواحل دریای عمان تا فروافتادگی جازموریان دنباله دارد. مرز باختری این کوهها توسط خط عمان (گسل میناب) از زون برخوردی زاگرس جدا میشود و در خاور پس از گذر از بلوچستان پاکستان تا محور لاس بلا (Las Bela) ادامه مییابد. در امتداد محور لاس بلا، گسلهای چپگرد « چمن(Chaman Fault) » و «اُرناچ نال (Ornach Nal) » معرف یک زون ترادیسی بین زون فرورانش مکران و زون برخوردی هند – اوراسیا است. گفتنی است که از 160 هزارکیلومتر مربع گستره مکران، حدود 70 هزارکیلومتر مربع آن در ایران و بقیه در پاکستان است.
از دیدگاه زمینشناسی، این رشته کوه، یک زمیندرز کهن است که به چهره یک منشور بر افزایشی، از کرتاسه پسین یا ترشیری پیشین تا هولوسن، در فرا دیواره یک زون فرورانش کم ژرفا و کم شیب قرار دارد. زمین ریختشناسی مکران پیوند نزدیک با الگوی ساختاری، شدت چینخوردگی و سنگ رخسارهها دارد. در یک نگاه کلی، بلنــدی این رشته کوه از شمال به جنوب کاهش می یابد. اسنید (1970)، مکران را به سه واحد فیزیوگرافی « پـادگانههای دریایی » به موازات ساحــل، « نهشتههـای آبرفتی شمال پادگانههــا » و « تپهها و بلندیهای مکران » تقسیم میکند. از سیمای ریختشناختی شاخص مکران میتوان به آمیزههای رنگین، برونزدهای چهرهساز فلیشهای وحشی(Wild Flysch) ، آمیزههای زمینساختی (Tectonic Melange) و سواحل بالا آمده ( (Raised Beach پلکانی، خلیجهای نعلـی شکل و گلفشانها اشاره کرد. بخش دریایی مکران به علت شیب تند فلات قاره پهنـــای کمی دارد و در فاصله 25 کیلومتری از ساحل، ژرفای آب به 200 متر میرسد. گفتنی است که خمش سنگ کره اقیانوسی پیش از فرورانش و به ویژه عملکرد گسلهای راندگی از عوامل چهرهساز مکراناند. مقدمه « مکران » شامل کوههای خاوری – باختری است که از سواحل دریای عمان تا فروافتادگی جازموریان دنباله دارد. مرز باختری این کوهها توسط خط عمان (گسل میناب) از زون برخوردی زاگرس جدا میشود و در خاور پس از گذر از بلوچستان پاکستان تا محور لاس بلا (Las Bela) ادامه مییابد. در امتداد محور لاس بلا، گسلهای چپگرد « چمن(Chaman Fault) » و «اُرناچ نال (Ornach Nal) » معرف یک زون ترادیسی بین زون فرورانش مکران و زون برخوردی هند – اوراسیا است. گفتنی است که از 160 هزارکیلومتر مربع گستره مکران، حدود 70 هزارکیلومتر مربع آن در ایران و بقیه در پاکستان است.
از دیدگاه زمینشناسی، این رشته کوه، یک زمیندرز کهن است که به چهره یک منشور بر افزایشی، از کرتاسه پسین یا ترشیری پیشین تا هولوسن، در فرا دیواره یک زون فرورانش کم ژرفا و کم شیب قرار دارد. زمین ریختشناسی مکران پیوند نزدیک با الگوی ساختاری، شدت چینخوردگی و سنگ رخسارهها دارد. در یک نگاه کلی، بلنــدی این رشته کوه از شمال به جنوب کاهش می یابد. اسنید (1970)، مکران را به سه واحد فیزیوگرافی « پـادگانههای دریایی » به موازات ساحــل، « نهشتههـای آبرفتی شمال پادگانههــا » و « تپهها و بلندیهای مکران » تقسیم میکند. از سیمای ریختشناختی شاخص مکران میتوان به آمیزههای رنگین، برونزدهای چهرهساز فلیشهای وحشی(Wild Flysch) ، آمیزههای زمینساختی (Tectonic Melange) و سواحل بالا آمده ( (Raised Beach پلکانی، خلیجهای نعلـی شکل و گلفشانها اشاره کرد. بخش دریایی مکران به علت شیب تند فلات قاره پهنـــای کمی دارد و در فاصله 25 کیلومتری از ساحل، ژرفای آب به 200 متر میرسد. گفتنی است که خمش سنگ کره اقیانوسی پیش از فرورانش و به ویژه عملکرد گسلهای راندگی از عوامل چهرهساز مکراناند. تاریخچه چینهای مکران مکران نوعی اشتقاق درونقارهای، به سن ژوراسیک پسین – کرتاسه پیشین در سکوی ایران است که با توجه به رفتار امواج صوتی و سرعت امواج در پیسنگ، با اقیانوسزایی همراه بوده است. به همین دلیل، پیسنگ ناحیه نوعی پوسته اقیانوسی با میانگین ستبرای حدود 7 کیلومتر است که با توالی ستبری از رسوبهای فلیشگونه و گاه شبه مولاس پوشیده شده که ممکن است تا حدود 10هزار متر ضخامت داشته باشند. در یک راستای شمال به جنوب، پوشش رسوبی روی پیسنگ، جوانتر است. در شمالیترین بخش مکران مجموعهای ا4 پوستههای اقیانوسی و رسوبات پلاژیک کرتاسه بالا رخنمون دارند که به طور عموم با ردیفهای فلیشی کرتاسه بالا – ائوسن پوشیده و یا در آمیختهاند. بخش میانی مکران با فلیشهای الیگوسن، با چند دگرشیبی موازی درون سازندی و یک دگرشیبی زاویهای در بالا، پوشیده شده است. رسوبهای میوسن، به ویژه پلیوسن، بیشتر رخساره آواری دارد که بخش میانی تا ساحل دریای عمان را زیر پوشش دارند. جوانترین رسوبهای مکران، ماسهسنگهای سست و کم سیمان به سن پلیو – پلیستوسن است که به ویژه در نواحی ساحلی با پادگانههای دریایی کواترنری پوشیده شدهاند.
به دلیل شرایط حاکم بر زون فرورانش، واحدهای زمینساختی – چینهنگاشتی یاد شده، گاهی نظم چینهای ندارند. در حاشیه شمالی کوههای بشاگرد، آمیزهای از پوستههای اقیانوسی وجود دارد که نمونــه بارزی از آمیزههای رنگین ایران است. در پهلوی جنوبی کوههای بشاگرد، آمیزهای از اولیستولیتهای وابسته به پیسنگ و فلیشهای پالئوژن وجود دارد که به آن « فلیش وحشی » نام داده شده است. آمیزه دیگر این ناحیه، آمیزههای رسوبی است که در اثر گسلش و چینخوردگی شکل گرفته است. آمیزههای سهگانه یاد شده که به طور عمده در کنار گسلهای فعال رخنمون دارند، نشان دهنده ناآرامیهای شدید و جریانهای آشفته در حوضه رسوبی هستند. زمینساخت مکران در ناحیهمکران، چینها روند تقریبی خاوری – باختری دارند که با جهت بیشینه کوتاهشدگی و فشار بیشینه در راستای شمال خاور، هماهنگی دارد. کوتاهشدگی، بیشتر، با راندگی همراه است، به گونهای که به تقریب مرز بسیاری از واحدهای سنگ چینهای از نوع راندگی است. بدینسان، ساختار مکران، الگویی فلسی(Imabricated) دارد که فلسها با گسلهای معکوس پر شیب مرزبندی میشوند و فرجام آن رانـده شدن فلس از پسخشکـی ( (Hinterland (N-NE) به سمت پیشخشکی (Foreland) (S - SW) است. این ساختار در اثر رویدادی پدید آمده که اوج آن در میوسن بوده و از آن پس نیز با شدت کمتری همچنان ادامه دارد زیرا که به لحاظ تداوم فرورانش، در ناحیه مکران،گسلها هنوز فعالاند و زمین به بالا آمدن ادامه میدهد که این عمل با چینخوردگی، کوتاهشدگی و با پسروی خط ساحلی همراه است. گفتنی است که:
* راندگیها سبب شدهاند تا پوسته مکران از 50 تا 70 درصد کوتاه شود. * عامل چینخوردگی، به طور عمده، فشارهای ناشی از فرورانش پوسته اقیانوسی عمان به زیر مکران است که با عملکرد گسلهای راندگی شدت مییابد به گونهای که رویداد گسل آفرینی با چینخوردگی شدید پرکلینال با برتری الگوی جناغی همراه است. * با توجه به زمان آغاز فرورانش، پدیده چینخوردگی از کرتاسه پسین آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد. * از شمال به جنوب، شدت چینخوردگی کاهش مییابد، به گونهای که در مکران ساحلی چینخوردگی و گسلش معکوس وجود ندارند و یا بسیار ناچیز و اتفاقی هستند. «گسل» های مکران، از نظر زمان پیدایش و نقش، از چند نوعاند : «گسلهای طولی(Longitudinal Faults) » که در آغاز از نوع گسلهای نرمال بوده و همزمان با شکلگیری حوضه به وجود آمدهاند ولی، در رژیمهای فشارشی بعدی به گسلهای راندگی با شیب تند به سمت شمال و شمال خاوری تبدیل شدهاند. از ادامه گسلها در ژرفا اطلاعی در دست نیست . «گسلهای مزدوج (Conjugated Faults) »، که از نظر روند و نوع به دو گروه قابل تقسیماند. گروه نخست، دارای روند شمال باختری هستند که سازوکار امتداد لغز راستگرد دارند. گروه دوم، دارای روند شمال خاوری با سازوکار حرکتی امتداد لغز چپگردند. گسلهای مزدوج، روند خاوری – باختری ساختارها را قطع میکنند و به یک همگرایی به طرف شمال، در داخل منشور برافزاینده اشاره دارند. «گسلهای نرمال ( (Normal Fault » که در ساحل مکران دیده میشوند. زمان پیدایش آنها کواترنر دانسته شده و پذیرفته شده است که خطی بودن حاشیه شمالی پادگانههای دریایی و همچنین، بالا آمدن سواحل مکران نتیجه عملکرد این گسلهاست و حرکتهای قائم این گسلها سبب شده تا پادگانههای دریایی در سطوح تراز گوناگون سامان گیرند. موضوع مطلب : زون مکران پیوند روزانه لوگو آمار وبلاگ
|
|